Apple Pay: interessant voor Nederlandse winkeliers?

Apple Pay: interessant voor Nederlandse winkeliers?

Op 9 september 2014 heeft Apple, tijdens één van zijn beroemde ‘Keynote-speeches’, het nieuwe betaalplatform Apple Pay aangekondigd. Dit platform biedt bezitters van de nieuwe iPhone 6 of iPhone 6 Plus de mogelijkheid om rechtstreeks een betaling uit te voeren, zonder het gebruik van een pinpas of creditcard. Het gebruik van Apple Pay is vooralsnog voorbehouden aan inwoners van de Verenigde Staten, maar naar verwachting zal op termijn Apple Pay ook in Nederland beschikbaar komen. In dit blogartikel leggen we uit wat de gevolgen voor winkeliers zijn.

Betalen met je iPhone via Apple Pay

Apple PayEerst een stukje achtergrond: de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus van Apple zijn uitgerust met een NFC-chip (van Nederlandse makelij), die contactloze betalingen mogelijk maakt. Daarmee zijn ze niet de eersten. Diverse smartphones die draaien op het besturingssysteem van aartsrivaal Google, Android, zijn al jarenlang uitgerust met een dergelijke chip. Toch wordt algemeen verwacht dat betalingen met een mobiele telefoon pas nu een enorme vlucht zullen nemen, onder meer doordat Apple direct hoog heeft ingezet, getuige de contracten die zijn afgesloten met Mastercard, Visa en American Express. Maar ook met grote Amerikaanse ketens als Disney, McDonalds, Macy’s en Walgreens.

De vervanger van de Chipknip?

Hoewel de technologie dus in eerste instantie alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten, is de verwachting dat op termijn ook Nederlandse winkeliers gebruik kunnen maken van Apple Pay. En dat komt op een goed moment, nu de Chipknip per 1 januari 2015 gaat verdwijnen. Groot voordeel van Apple Pay is het verplichte gebruik van de vingerafdrukscanner, die in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn ingebouwd. Daarmee wordt de veiligheid vergroot en verdwijnt ook de noodzaak tot het invoeren van een pincode, wat nu nog gebruikelijk is bij contactloze betalingen vanaf € 25,-.

Vanaf 2015 contactloze betalingen accepteren met SEPAY

Voor winkeliers die nu al contactloze betalingen accepteren verandert er eigenlijk verder niet veel. De techniek die nu al ingebouwd wordt in de pinpassen van bijvoorbeeld ABN AMRO en ING is namelijk hetzelfde als die van Apple Pay. Voor winkeliers die momenteel nog geen contactloze betalingen accepteren is het wellicht slim om nog heel even de kat uit de boom te kijken. Begin 2015 lanceert SEPAY namelijk een reeks nieuwe pinautomaten, waarbij sommige modellen ook NFC zullen ondersteunen. Deze pinautomaten zullen ruimschoots voor de introductie van Apple Pay in Nederland beschikbaar zijn, dus u hoeft als winkelier niets te missen van de op handen zijnde revolutie in het wereldwijde betaalverkeer.

Upload jouw CV | PDF
Maximale bestandsgrootte: 5 MB
Voornaam
Achternaam
Emailadres
Telefoonnummer
Toelichting / motivatie