Contactloos Betalen werkt in Europa nog niet altijd vlekkeloos

Contactloos Betalen werkt in Europa nog niet altijd vlekkeloos

De mogelijkheden om contactloos te betalen nemen ook in andere Europese landen toe. Maar dat betekent niet dat er in die landen ook met Nederlandse passen contactloos betaald kan worden. Omdat Nederland sinds augustus 2014 onderdeel is van een gezamenlijke Europese betaalmarkt zouden betalingen met pinpassen in Nederland niet anders moeten zijn dan elders in Europa. In dit blogartikel lees je hoe dat kan.

 

“Het blijkt in de praktijk niet altijd even gemakkelijk om in het buitenland met een Nederlandse pinpas contactloos te betalen”, stelt De Nederlandsche Bank dinsdag. Er bestaan nog altijd belangrijke verschillen tussen de landen die een belemmering vormen voor grensoverschrijdend betalingsverkeer. Vooral het gebruik van de mobiele telefoon voor contactloze betalingen kan tot problemen leiden. Dat hangt onder meer samen met verschillende versies van besturingssystemen. Ook kan het zijn dat verschillende betaalapps op één telefoon met elkaar conflicteren.

Aanbevelingen van de Euro Retail Payments Board

Contactloos betalen in EuropaOnlangs verscheen een rapport van koepelorganisatie Euro Retail Payments Board (ERPB) waarin de verschillen benoemd worden en aanbevelingen worden gedaan. Banken en winkeliers worden bijvoorbeeld opgeroepen om sneller geschikte passen en betaalterminals te leveren, zodat consumenten op zoveel mogelijk plaatsen contactloos kunnen betalen. Leveranciers wordt gevraagd betaalapparaten zo te ontwerpen, zodat ze in het gebruik op elkaar lijken. Ook wordt gepleit voor het ontwikkelen van betaaldiensten die ongeacht het soort telefoon en onderliggende techniek dienst kunnen doen.

De vooruitzichten voor Europa zijn goed

DNB is positief over de vooruitzichten, omdat het aantal geschikte passen en betaalterminals in de meeste Europese landen toeneemt. Met name Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn ver met het geschikt maken van betaalpassen en betaalapparaten voor contactloze betalingen. Als de aanbevelingen uit het rapport ter harte worden genomen, “dan zullen Nederlanders net als andere Europeanen in de komende jaren overal in Europa contactloos kunnen betalen”, aldus DNB in een verklaring.

In Nederland wordt contactloos betalen steeds populairder

De populariteit van contactloos betalen groeit ook in Nederland. In januari 2016 werd zo’n 12 procent van het totaal aantal pintransacties contactloos gedaan. Om contactloos te betalen, moet de consument beschikken over een geschikte betaalpas of een mobiele telefoon met een speciale app. Inmiddels is 62 procent van alle Nederlandse betaalpassen geschikt voor contactloos betalen. Verder kan er bij 40 procent van de betaalterminals op deze manier afgerekend worden.

Bron: NU.nl en infobron

Upload jouw CV | PDF
Maximale bestandsgrootte: 5 MB
Voornaam
Achternaam
Emailadres
Telefoonnummer
Toelichting / motivatie