Elektronisch betalen in 2014: een terugblik

Elektronisch betalen in 2014: een terugblik

Hoewel elektronisch betalen niets nieuws is, is er in 2014 toch het een en ander veranderd. Bepaalde technieken zijn in de ban gedaan, zoals de Chipknip, bijvoorbeeld. Andere technologische ontwikkelingen hebben juist sterk aan populariteit gewonnen. Bijvoorbeeld contactloos betalen en Apple Pay, om er maar eens twee te noemen. En dat alles terwijl het aantal elektronische betalingen alleen maar verder is toegenomen. Alle hoogte- en dieptepunten van het elektronisch betaalverkeer in 2014 lees je hier terug. Plus: een korte vooruitblik op 2015.

 

Het elektronisch betalen van de toekomst begon in 2014

elektronisch betalen2014 was een roerig jaar, qua betalingsverkeer. Op de achtergrond werd bijvoorbeeld de transitie naar SEPA afgerond. SEPA staat voor de Single Euro Payments Area en heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren, zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. In het verlengde daarvan zijn banken dit jaar definitief overgestapt op IBAN-rekeningnummers. Vooral voor consumenten en bedrijven is het even wennen aan het nieuwe, langere rekeningnummer. Maar uiteindelijk is hiermee het fundament gelegd om elektronisch betalen en het pinnen van de toekomst eenvoudig internationaal uit te rollen.

Contactloos betalen met je bankpas en iPhone

2014 zal ook de boeken in gaan als het jaar dat contactloos betalen definitief is doorgebroken in Nederland. Onder andere met betaalpassen van de ING Bank, Rabobank en ABN AMRO kan contactloos betaald worden. Bij bedragen tot € 25,- is hiervoor niet eens een pincode benodigd. Handig om snel dat kopje koffie mee af te kunnen rekenen. Hiermee is het bovendien een waardige opvolger voor de Chipknip geworden.

Maar zoals zo vaak met technologische ontwikkelingen zijn ze in de Verenigde Staten weer een stapje verder. In september 2014 kondigde Apple namelijk Apple Pay aan, als onderdeel van iedere iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Daarmee zijn bankpassen (en in mindere mate portemonnee’s) overbodig geworden. De iPhone, met ingebouwde vingerafdrukscanner, biedt namelijk een veiliger alternatief. De dienst werkt voorlopig alleen nog in Amerika, in combinatie met creditcards. Maar daar lijkt in de nabije toekomst verandering in te komen.

Ook in 2015 neemt het elektronisch betaalverkeer alleen maar toe

Cash geld is uit. Daarover zijn steeds meer experts het eens. Zeker met de komst van retourpinnen wordt de noodzaak van cash geld steeds kleiner. Volgens de meest recente cijfers steeg het aantal pinbetalingen met 7,5%, terwijl het opnemen van contant geld met 3,4% daalde. De opwaartse trend van elektronisch betalen zal zich in 2015 voortzetten. De verwachting is dat diensten als Apple Pay (en Google’s concurrent) in 2015 ook in Nederland beschikbaar zullen komen.

SEPAY verandert mee

SEPAY speelt komend jaar ook in op de veranderingen in de markt. Zo zullen we in 2015 nieuwe pinautomaten lanceren die bijna allemaal beschikken over de mogelijkheid tot contactloos betalen. Ook komt er een model met WiFi-ondersteuning en een model dat aan een kassa gekoppeld kan worden. Voor het laatste nieuws hou je ons blog in de gaten of schrijf je je in op de nieuwsbrief.

Upload jouw CV | PDF
Maximale bestandsgrootte: 5 MB
Voornaam
Achternaam
Emailadres
Telefoonnummer
Toelichting / motivatie