De consumentenbond waarschuwt dat het gebruik van een bankpas met de mogelijkheid tot contactloze betalingen kan resulteren in skimming, waarbij zakkenrollers ‘eenvoudig tot duizenden euro’s afhandig kunnen maken’. De consumentenbond gaat zelfs zo ver dat ze banken adviseren een einde te maken aan de mogelijkheid om hoge bedragen contactloos te betalen. In dit artikel ga ik dieper in op ‘de gevaren van Contactloos Betalen’ waar de Consumentenbond over spreekt.

 

Het onderzoek van de Consumentenbond

Contactloos betalen is veilig

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar deze vorm van skimming, door zelf een mobiele pinautomaat te huren en een contactloze betaling uit te voeren van boven de € 25,-. “Volgens de banken en de instructievideo van Betaalvereniging Nederland kunnen consumenten boven de € 50,- niet meer contactloos betalen, maar kunnen ze alleen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken.” (Consumentenbond)

Dit is feitelijk onjuist. Zoals de Consumentenbond ook heeft geconstateerd zijn contactloze betalingen ook boven de € 50,- mogelijk. Het is nog onduidelijk waarom de banken en/of de Betaalvereniging Nederland dit verkeerd aan de Consumentenbond hebben geïnformeerd. Bij bedragen boven de € 25,- is wel een pincode verplicht, net als bij ‘normale’ pintransacties. Het is dus perfect mogelijk om een bedrag van € 1000,- af te rekenen middels een contactloze betaling, zolang er een juiste pincode wordt ingetoetst en de transactie bevestigd wordt door op ‘OK’ te drukken.

 

Een niet-bestaand probleem

En daar zit ook direct mijn bezwaar bij het artikel van de Consumentenbond. De onderzoeksjournalist schrijft een artikel met een ronkende titel (“Contactloos zakkenrollen tot duizenden euro’s mogelijk“), maar gaat voorbij aan het feit dat er nog steeds een pincode benodigd is om iemand een bedrag van meer dan € 25,- afhandig te maken. Daarnaast vereist een succesvolle contactloze betaling een afstand tussen betaalpas en betaalautomaat van maximaal 5 cm. Tot slot is een pincode ook vereist wanneer het totaalbedrag van contactloze betalingen zonder pincode de grens van € 50,- passeert. Dus als je achter elkaar drie transacties van € 20,- hebt, is de derde keer een pincode benodigd.

In mijn ogen gaat het hier dus om een puur theoretisch probleem, iets wat in de praktijk ook is aangetoond. Betaalvereniging Nederland stelt: “Deze vorm van contactloos zakkenrollen is in Nederland echter nog nooit voorgekomen. Pashouders bergen hun betaalpas meestal veilig op en schermen hun pincode goed af. Als iemand hiervan toch slachtoffer wordt, zal de bank alle schade vergoeden.

 

Wat denk jij? Is contactloos betalen veilig of niet?

In mijn ogen dus een storm in een glas water. Maar wat denk jij? Is contactloos betalen veilig of niet? Laat je reactie achter in de comments hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.