Per 1 januari 2015 verdwijnt de Chipknip

Per 1 januari 2015 verdwijnt de Chipknip

Vanaf 1 januari 2015 is het niet langer mogelijk om je Chipknip te gebruiken of op te laden. Dat heeft de eigenaar van Chipknip, Currence, begin 2013 bekend gemaakt. Het verdwijnen van deze relatief nieuwe betaalmethode betekent met name voor bedrijfskantines een behoorlijke ommezwaai. In dit blogartikel lees je alles over de opkomst en ondergang van de Chipknip.

 

chipknip1996: het jaar van de Chipknip

De Chipknip is in 1996 gelanceerd door diverse Nederlandse banken. Voornaamste reden voor de introductie van de Chipknip waren de hoge kosten die gepaard gingen met pinnen en de trage afhandeling van pintransacties. Maar de Chipknip was destijds niet de enige nieuwe betaalmogelijkheid. De Postbank besloot om samen met KPN een alternatief te lanceren: de Chipper. Beide systemen waren niet uitwisselbaar, doordat ze over een eigen chipkaarttechnologie beschikten. De Chipper was van begin af aan de minder populaire variant, door de beperkte ondersteuning van andere banken en verdween alweer vrij snel van het toneel.

Ideaal voor kleine bedragen

De Chipknip daarentegen won tot 2010 behoorlijk in populariteit. Dat jaar was het absolute hoogtepunt, met 178 miljoen transacties. Reden voor deze populariteit was de snelle transactie-afwikkeling. Op de chip werd een bedrag tot maximaal € 500,- geladen, dat zonder opgave van een pincode kon worden afgeboekt. Voor bedrijfskantines een ideaal betaalmiddel, omdat daar veel met kleine bedragen wordt gewerkt en er geen contant geld meer benodigd is.

Ten onder aan Het Nieuwe Pinnen en contactloos betalen

Maar sinds de introductie van ‘Het Nieuwe Pinnen’, waarbij een pinpas net als de Chipknip in de automaat wordt gestoken, is Chippen op z’n retour. In 2012 daalde het aantal transacties naar 148 miljoen. De opkomst van contactloos betalen met een pinpas of mobiele telefoon zal dat aantal alleen maar verder omlaag brengen. Daarom trekt Currence vanaf 1 januari 2015 de stekker uit de Chipknip. Dat betekent dat de markante oplaadkastjes ook uit het straatbeeld zullen verdwijnen, evenals de gevleugelde slogan: ‘even chippen, zo gepiept’. Heb je zelf nog leuke ervaringen met de Chipknip? Deel ze in de reacties.

Upload jouw CV | PDF
Maximale bestandsgrootte: 5 MB
Voornaam
Achternaam
Emailadres
Telefoonnummer
Toelichting / motivatie