3 redenen waarom NFC de toekomst van betalen wordt

3 redenen waarom NFC de toekomst van betalen wordt

Betalen via NFC is hot! Steeds meer winkelketens accepteren betalingen via ‘Near Field Communication’, of kortweg NFC. Deze contactloze betalingen worden mogelijk, omdat bijna alle pinpassen die tegenwoordig door banken verstrekt worden, over een ingebouwde chip beschikken. Bovendien zijn steeds meer pinautomaten voorzien van elektronica die de versleutelde informatie van de chip kunnen ‘lezen’. Ik denk dat contactloos betalen via NFC binnen een mum van tijd de populairste manier van afrekenen wordt onder consumenten en winkeliers. In dit blogartikel lees je drie redenen waarom.

 

1. Betalen via NFC is snel

Apple Pay: contactloos betalen met een iPhoneContactloos betalen gaat snel. Geen gedoe meer met het insteken – dippen – van je pinpas in de betaalautomaat. Je hoeft ‘m zelfs niet meer uit de portemonnee te halen. Je houdt je pinpas in de buurt van de automaat en je drukt op akkoord. Tenminste: als je een bedrag onder de € 25 afrekent. Bedragen hoger dan € 25 vereisen een pincode. Maar dan nog worden betalingen razendsnel afgerond. Snelheid was ook bij de Chipknip dé grote troef. Maar in tegenstelling tot dit inmiddels uitgefaseerde betaalmiddel, is het bij NFC-betalingen niet nodig om saldo op te waarderen.

2. Betalen via NFC is makkelijk

Waarom zou je eigenlijk überhaupt nog over een portemonnee en pinpas moeten beschikken? De technologie van NFC kan op veel meer plaatsen toegepast worden. In je smartphone of smartwatch bijvoorbeeld. Die heb je altijd bij je. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben al de juiste chip aan boord. Ik voorzie dat de rol van een portemonnee (en cash geld) de komende jaren alleen maar verder zal afnemen, zeker als legitimatiebewijzen ook digitaal verstrekt gaan worden.

3. Betalen via NFC is veilig

Betalen via NFC is net zo veilig als normaal pinnen. Maar het kan nóg veiliger. Als je betaalt via Apple Pay op je iPhone 6, is je vingerafdruk benodigd om een betaling goed te keuren. Voor het afrekenen via je Apple Watch is geen vingerafdruk nodig, maar wordt een constante hartslag gemeten. Zodra deze wegvalt, bijvoorbeeld doordat de Apple Watch wordt afgedaan, is een pincode vereist. Ook Samsung brengt telefoons met vingerafdruk-scanner uit, dus het is niet ondenkbaar dat zij op termijn met een concurrent van Apple Pay op de markt zullen verschijnen. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat NFC gegarandeerd veilig werkt.

Jouw mening telt

Wat denk jij? Wordt NFC de revolutie op het gebied van elektronisch betalen, of is deze ontwikkeling gedoemd te mislukken, net als de chipknip? Laat je reactie achter in de comments!

Upload jouw CV | PDF
Maximale bestandsgrootte: 5 MB
Voornaam
Achternaam
Emailadres
Telefoonnummer
Toelichting / motivatie