Er lijkt eindelijk echt een beetje schot te komen in de uitrol van Apple Pay, de populaire betaaldienst van de Amerikaanse computergigant. Apple Pay is sinds september 2014 beschikbaar in de Verenigde Staten voor bezitters van een Apple Watch of iPhone 6, iPhone 6 Plus of hoger. In juli 2015 werd daar het Verenigd Koninkrijk aan toegevoegd, maar daarna bleef het stil. Tot nu toe dan, want sinds eind 2015 is Apple Pay ook opeens beschikbaar voor inwoners van Canada en Australië. Terwijl productaankondigingen van Apple meestal gekenmerkt worden door een hoop marketing-tamtam en een ware mediablitz, werd de uitrol van Apple Pay in Canada bijna stilzwijgend geïntroduceerd. Dat heeft een reden.
Apple Pay in één klap van twee naar vier landen
Apple Pay is dus vanaf nu in Canada en in Australië beschikbaar. Hardnekkige geruchten wijzen er bovendien op dat Apple Pay vanaf het voorjaar 2016 beschikbaar komt in Hong Kong, Singapore en Spanje. Daarmee lijkt de uitrol van de betaaldienst opeens in een stroomversnelling te geraken. Dat komt doordat Apple een contract heeft afgesloten met American Express voor deze landen. Alleen houders van deze creditcard kunnen met Apple Pay betalen en dan alleen bij de winkels die überhaupt American Express accepteren. Dat is ook meteen de reden dat er zo weinig ruchtbaarheid aan de lancering wordt gegeven: het gaat hier om een soft-launch met een zeer beperkte support van financiële dienstverleners. Mastercard en VISA hebben buiten de VS weinig belang om medewerking te verlenen aan Apple Pay. Apple vraagt van deze maatschappijen namelijk een percentage van de transactiekosten. In de VS is dat geen probleem, omdat daar de creditcards nog gebruik maken van de oude, onveilige magneetstrip. Apple Pay vormt een veel veiliger alternatief. In grote delen buiten de VS, waaronder Europa, zijn de creditcards van Mastercard en VISA (en de debitcards van Maestro en V-Pay, die wij in Nederland veelvuldig gebruiken) echter voorzien van een veel veiligere EMV-chip. Daarmee is de kans op fraude veel kleiner en dus is het voordeel voor Mastercard en VISA om deel te nemen aan Apple Pay veel kleiner.
Een nauwe samenwerking met American Express
Apple heeft nu American Express, een creditcardmaatschappij die zich toelegt op het hogere segment, bereid gevonden om deel te nemen als partner aan Apple Pay. Ik verwacht dat dit partnerschap ervoor zorgt dat de dienst in 2016 in nog veel meer landen, waaronder Nederland, wordt geïntroduceerd, naast de al eerder genoemde landen. Alleen de ‘happy few’ zullen er dan in het begin gebruik van kunnen maken, maar dit aantal neemt alleen maar toe, totdat partijen als Mastercard en VISA, maar ook andere grote banken in ieder land er uiteindelijk niet meer omheen kunnen. Tenminste: als ze niet zelf eerst al hun eigen smartphone betaaldiensten lanceren.
En SEPAY dan?
De nieuwe betaalautomaten van SEPAY ondersteunen allemaal contactloos betalen. Mocht Apple Pay in Nederland lanceren in samenwerking met American Express, dan heb je als winkelier een creditcard-contract van deze maatschappij nodig om betalingen via Apple’s dienst (of via een normale American Express-creditcard) te kunnen accepteren. Zodra hier meer informatie over is, lees je dat natuurlijk als eerste op dit blog.
Wat denk jij?
Nu is het jouw beurt. Denk jij ook dat Apple Pay in 2016 naar Nederland toekomt? Of gaat het nog langer duren? En welke banken of financiële instellingen denk je dat daar aan gekoppeld gaan worden? Laat je reactie achter in de comments hieronder.